Public Story
People of the Sea
People of the Sea
In this project we will mainly learn about the complexity involved in obtaining fish and shellfish from the coasts of Barcelona, not only because of the economic expense, such as the maintenance of the boat or the specialized equipment, but also because of the physical wear and tear of the marine. Due to the fact that their working hours are extended to more than twelve hours a day during the week. In addition, it deals with the existing generational problem in this sector and the environmental repercussions, caused by pollution on the Catalan coasts.
To this end, all the stages have been monitored: from the sailors setting sail in the early hours of the morning, passing through the distribution of fish and shellfish at the fish market and in Mercabarna to its sale in local fishmongers.
As protagonists of the report we will know the work of different workers who are directly or indirectly dedicated to the sea.
Gente de Mar
En este proyecto conoceremos principalmente la complejidad que conlleva conseguir el pescado y el marisco de las costas de Barcelona, ya no solo por el gasto económico, como el manteni- miento del barco o los equipos especializados, sino también por el desgaste físico de los marine- ros debido a que su jornada laboral se alarga a más de doce horas diarias entre semana. Además, se trata el existente problema generacional en este sector y la repercusión medioambiental causa- da por la contaminación en las costas catalanas.
Para ello se ha realizado un seguimiento de todas las etapas: desde que zarpan los marineros a altas horas de la madrugada, pasando por la distribución del pescado y marisco en la lonja y en Mercabarna hasta la venta del mismo en pescaderías locales.
Como protagonistas del reportaje conoceremos la labor de diferentes trabajadores que se dedican directa o indirectamente al mar.